سفته نسبت به چک خطر کمتری دارد !

سفته نسبت به چک خطر کمتری دارد !
انواع طلاق چیست

موسسه حقوقی و داوری بین المللی رویای سبز

نام وکیل :افشین قاسمی پژوهشگر دوره دكترای حقوق خصوصی

تلفن : ۲۸۱۱۱۰۳۶-۰۲۱
ایمیل : info@royayehsabz.com
نشانی : تهران، سعادت آباد،میدان کاج، سرو شرقی، پلاک ۱۳۷، ساختمان رویای سبز

سفته بدهیم یا چک ؟!

سفته چیست؟ چه کاربردی دارد؟

سفته همچون چک و برات یک سند تجاری است که در سرمایه گذاری های کوتاه مدتِ تجاری، صنعتی، تولیدی و خدماتی صادر می شود؛ و بواسطه آن صادر کننده تضمین می کند در زمان معین، مبلغ مشخصی را به شخصی که سفته به نام او صادر شده و در اختیارش است بپردازد.

هرچند که شرایط شکلی سفته در تمامی انواع آن یکسان است و شکل ظاهری مشخصی دارد؛ اما می تواند با اهداف متعددی صادر شود. بدین ترتیب شخص صادر کننده سفته می تواند آن را به هدف معامله غیر نقدی، تضمین اجرای تعهدات و یا مطالبه دِین و حتی پرداخت وام صادر کند. همچنین در بسیاری از شرکت ها و موسسات، پیمانکاران از کارگران و کارمندان خود جهت ضمانت سفته می گیرند.

سفته قانونی چه شرایطی را باید داشته باشد؟

مطابق با ماده ۳۰۸ قانون تجارت سفته علاوه بر امضا یا مهر باید دارای تاریخ باشد. همچنین مبلغی که باید تادیه شود با تمام حروف، نام و نام خانوادگی گیرنده وجه و تاریخ پرداخت در سفته به درستی نوشته شود.

زمانی که نام شخص معینی در سفته نوشته شود، سفته به نام او صادر شده است، در غیر این صورت به جای نام گیرنده سفته “وجه حامل” نوشته می شود. بدین ترتیب هر کسی که سفته در وجه حامل را در اختیار داشته باشد، صاحب آن خواهد بود و می تواند در زمان سر رسید وجه را طلب کند.

سفته چگونه مطالبه می شود؟

سفته ای که دارای تاریخ نیست، عندالمطالبه است و صادر کننده موظف است هر زمان وجه طلب شود، آن را پرداخت نماید. اما در مواردی که در سفته تاریخ مشخصی ذکر شده است؛ دارنده سفته، در تاریخ سر رسید می تواند آن را مطالبه کند و در صورتی که صادر کننده قادر به پرداخت مبلغ سفته نباشد، دارنده آن تا ده روز از تاریخ سر رسید فرصت دارد سفته را واخواست کند. سفته به دو شیوه قابل مطالبه و وصول است.

دارنده آن می تواند به به بخش اجرای اسناد رسمی در اداره ثبت مراجعه کند و خواهان توقیف اموال صادر کننده جهت وصول طلب خود شود. و یا اقامه دعوا نموده و دادخواست حقوقی علیه صادر کننده، ظهرنویس و ضامن تنظیم کند. و از طریق دادخواست توقیف اموال، دادگاه معادل وجه سفته اموال طرف دعوا را به عنوان تأمین اخذ می‌ کند تا به دارنده آن اطمینان دهد که طلبش وصول می شود.

در صورتیکه صادرکننده سفته در دادگاه محکوم شود اما اموالی از او تحصیل نشود، شاکی می تواند به استناد قانون نحوه اجرای محکومیت‌های مالی تقاضای بازداشت شخص محکوم را کند.

سفته نسبت به چک خطر کمتری دارد !

چگونه می توان سفته را انتقال داد؟

سفته همچون چک، قابل انتقال است. بر روی هر برگه سفته عبارت “حواله کرد” وجود دارد که به دارنده آن این امکان را می دهد تا سفته را به نام دیگری صادر کند و یا با ظهرنویسی، مالکیت سفته صادر شده را به شخص سومی انتقال دهد.

غالباً ظهرنویسی به منظور انتقال مالکیت است، اما در مواردی سفته به منظور وکالت در وصول نیز ظهرنویسی می شود. که این موضوع باید در ظهرنویسی ذکر شود و به امضای ظهرنویس برسد تا شخصی که به او وکالت داده شده است بتواند وجه را وصول کند و با سفته همچون مالک اصلی حق اقامه دعوا را داشته باشد.

ظهرنویس و ضامن چه کسانی هستند؟ و چه مسئولیت قانونی دارند؟

با امضای پشت سفته، دارنده فعلی آن، سفته را به شخص سومی منتقل می کند؛ و دارنده جدید جانشین دارنده قبلی می شود. این فرایند ظهرنویسی نام دارد و بواسطه آن سفته به نام شخص معین و یا به صورت وجه حامل در می آید. بهتر است ظهرنویسی با ذکر تاریخ باشد تا در صورتیکه ظهرنویس دارای اهلیت در زمان انعقاد قرار داد نباشد، بتوان سفته را باطل کرد.

گاهی دریافت کننده سفته خواهان ضمانت است. بدین ترتیب شخص سومی با امضای خود بر سفته، تعهد می کند صادر کننده و یا ظهرنویس در موعد مقرر وجه معین را پرداخت کنند، در غیر اینصورت شخصی که سفته به نام او صادر شده برای وصول طلب خود می تواند به ضامن نیز مراجعه نماید.

تمام اشخاصی که سفته را امضا نموده اند و نامشان ذکر شده است، در قبال سفته امضا شده مسئولند؛ و طلبکار در صورت بروز مشکل و اقامه دعوا می تواند از هر سۀ آنان شکایت کند. به همین ترتیب حکمی که در نهایت صادر می شود مشمول هر سۀ صادر کننده، ظهرنویس و ضامن می شود.

چگونه هنگام صدور سفته از سوء استفاده های احتمالی جلوگیری کنیم؟
• در هنگام صدور سفته، برای جلوگیری از سوء‎استفاده باید به چند نکته توجه کرد.  به موجب قانون تجارت، سفته از وصف تجریدی برخوردار است و شخصی که سفته به نام او صادر شده می تواند آن را به شخص سومی انتقال دهد، اگر صادر کننده در هنگام صدور سفته عبارت “بابت ضمانت حسن انجام کار” را به همراه مشخصات کامل دو طرف قرارداد در سفته ذکر کند؛

تنها در صورتیکه در دادگاه اثبات شود صادر کننده از انجام تعهدات خود تخلف کرده است حکم به پرداخت وجه سفته صادر می شود. علاوه بر اینکه اگر سفته به شخص سومی انتقال یافته باشد، مطابق با عبارت ” بابت ضمانت حسن انجام کار” می تواند در دادگاه ثابت کند سفته به منظور تضمین صادر شده و دارنده فعلی فاقد حسن نیت بوده است . در غیر اینصورت مکلف است مبلغ مشخص شده بر روی سفته را پرداخت کند.

• بر روی برگه سفته عبارت “حواله کرد” درج شده است. با خط زدن این عبارت، امکان نقل و انتقال از بین می رود و مشخص می شود که صادر کننده با هدف غیرانتقال بودن سفته آن را صادر کرده است و دارنده نیز با این موضوع مشکلی ندارد.

• عدم درج تاریخ و و ذکر ” این سفته بدون درج تاریخ صادر شده است” سفته را از حالت سند تجاری خارج کرده و تبدیل به سند دین مدنی می کند. بدین ترتیب مزایای سند تجاری از قبیل تامین خواسته بدون تودیع خسارت احتمالی را از دست می‌دهد.

در صورتیکه از سفته صادر شده سوء استفاده شد، شاکی می تواند با ادعای خیانت در امانت شکایت و اعاده حق کند. موسسه حقوقی رویای سبز، مجموعه ای از وکلای با تجربه و زیرک را با سال ها تجربه در رسیدگی به پرونده های حقوقی و کیفری گرد هم آورده است تا با تجربه چندین ساله خود از موکلانی که پرونده مربوط به خیانت در امانت دارند حمایت کنند و با همراهی مشاوران حقوقدان و وکلای خِبره مشکلات این جرایم را در اسرع وقت، با هزینه ای مناسب به دقت رسیدگی و در دادگاه به نفع موکل حل کنند.

اگر شما هم قربانی خیانت در امانت شده اید و سفته ای که صادر کرده‎اید مورد سوءاستفاده واقع شده است، تعلل نکنید و با تیم حقوقی رویای سبز تماس بگیرید تا پیش از هر چیز برای تصمیم گیری بهتر از مشاوره و راهنمایی متخصصان استفاده کنید.

بهترین وکیل سعادت آباد

موسسه حقوقی و داوری بین المللی رویای سبز

موسسه حقوقی و داوری بین المللی رویای سبز افتخار این را دارد تا با بهترین و اگاه ترین وکلای پایه یک دادگستری اماده خدمت رسانی به شما عزیزان در تمامی دعاوی حقوقی،دعاوی کیفری و دعاوی خانوادگی باشد.از طرفی شما میتوانید به صورت تلفنی نیز با وکلای ما مشاوره بگیرید.

برای مشاوره آماده هستیم

تلفن: 02128111036(سی خط)

09125693165 :ثبت شرکت و ثبت برند

09123477806 :خدمات حقوقی داوری، کیفری

پست الکترونیکی : info@royayehsabz.com

نشانی : تهران، سعادت آباد،میدان

کاج، سرو شرقی، پلاک ۱۳۷، ساختمان رویای سبز

خدمات حقوقی

مشاوره حقوقی تلفنی - دکتر افشین قاسمی
همین حالا برندتو ثبت کن
افشین قاسمی وکیل پایه یک دادگستری و داور بین المللی
برای امتیاز به این نوشته کلیک کنید!
[کل: 0 میانگین: 0]